Avižų dribsnius užpilti šltu vandeniu ir palikti parai nusistovėti. Pamaišyti ir supilti į kitą indelį naudojant kavos filtrą, arba keletą kartų perpilti pro marliuko sluoksnius. Laikant dribsnius virš filtro, pilti vandenį, kol jis nepasidarys skaidrus. Vel gerai nukošti. Palikti parai šaldytuve. Atsargiai nupilti vandenį, o nuosėdas sudėti į indą plačiu dugnu. Galima palikti tiesiog keletą dienų džiūti šiltoje vietoje, arba pastatyti į orkaitę iki 60laipsnių temperatūroje, geriausiai atviromis durelėmis. Nuosėdos gana greitai išdžiūsta ir sutrukinėja. Jas reikia tiesiog grustuvėje susmulkinti. Ekstraktas labai gerai tirpsta kiek šiltame vandenyje. Turi ilgesni galiojimo laiką, negų avižinių dribsnių nuoviras, o savybės išlieka. Galima panaudoti prausikliuose, kaukėse, šveitikliuose..
Plauku balzamuose jau seniai naudoju avizu pieneli. O aprasytas ekstraktas tai praktiskai tas pats, tik idziovintas pienelis. Jokiu konfliktu su aktyviosiomis medziagomis ir konservantais kol kas nebuvo. Bet dar nesu ji visapusiskai isbandziusi :) Geriausiai naudoti kokius 5% ir dirbti su ekstraktu kaip pvz. su ksantanu. T.y. Istirpinti nedideliame kiekyje vandens/hidrolato, galima atsargiai suplakti, kad neliktu gumuleliu, o tada sildyti.
Aiste, as viska dejau is akies, bet mazdaug is 40ml avizu iseina 5ml avizu ekstrakto. Vandens reikia tiek, kad apsemptu, tai neturi dideles reiksmes, nes vistiek vanduo paskui visiskai isgaruoja.